Zatvori

Pravila

Na temelju članka 15. Statuta HRT-a, glavni ravnatelj HRT-a donosi

P R A V I L A   HRT-a
ZA NATJECANJE 
THE VOICE - Najljepši glas Hrvatske
2. sezona (2015./16.)

Članak 1.

Ovim Pravilima uređuju se postupak i uvjeti natjecanja za izbor najljepšeg glasa Hrvatske pod nazivom THE VOICE - Najljepši glas Hrvatske (dalje: Natjecanje) koje se održava u organizaciji Hrvatske radiotelevizije (dalje: HRT) u razdoblju od 25. svibnja 2015. do 1. svibnja 2016., a koje je nastalo prema originalnom televizijskom formatu The Voice of..., u vlasništvu Talpa International B.V., Laren, Nizozemska.

KRATKI OPIS NATJECANJA

Članak 2.

Natjecanje je televizijski serijal od 14 emisija koji proizvodi HRT i sastoji se od postupka prijava i predizbora (početni eliminacijski postupak u dva dijela), audicije (5 emisija), dvoboja (3 emisije), nokauta (2 emisije) i natjecanja uživo (4 emisije).

Emisije iz gornjeg stavka HRT će snimati (audicija, dvoboj i nokaut) i prenositi izravno (natjecanje uživo) subotom, u razdoblju od 23. siječnja do 23. travnja 2016.

U slučaju promjene programske sheme HRT zadržava pravo izmjene programa i termina emitiranja emisija iz gornjeg stavka.

Članak 3.

POSTUPAK PRIJAVA

Na temelju javnog poziva, koji se objavljuje na web stranici natjecanja voice.hrt.hr i u programima HRT-a, zainteresirani kandidati koji udovoljavaju uvjetima sudjelovanja prijavljuju se za sudjelovanje u predizboru kandidata, i to popunjavanjem upitnika za prijavu koji će biti objavljen na web stranici natjecanja. Popunjavanjem upitnika za prijavu kandidati prihvaćaju ova Pravila natjecanja.

Ako podnositelji prijava imaju nejasnoća s podnošenjem prijave, mogu se obratiti na kontakt voice@hrt.hr

HRT će osigurati što učinkovitiji rad aplikacije za prijave, ali ne snosi nikakvu odgovornost za propuste prilikom popunjavanja prijava.

Detaljan opis kako se prijaviti na natjecanje naveden je na web stranici voice.hrt.hr

Članak 4.

PREDIZBOR

Stručni ocjenjivački sud, tj. predstavnici glazbene industrije koje će odabrati HRT i predstavnici HRT-a, na temelju pristiglih prijava odabrat će kandidate s glasovnim mogućnostima koji zadovoljavaju Uvjete sudjelovanja u natjecanju i uputiti im poziv za predizbor (za 1. i 2. krug eliminacijskog postupka).

a) Poziv za predizbor: Predizbor će se održati u četiri grada u Republici Hrvatskoj (Osijek, Rijeka, Split i Zagreb), a HRT će pravodobno obavijestiti kandidate o danu, vremenu i mjestu održavanja predizbora. Odabrani kandidati koji su primili poziv za predizbor mogu pristupiti predizboru. HRT zadržava pravo nepozivanja svih kandidata koji su se prijavili.

b) Predizbor – 1. eliminacijski krug: Odabrani kandidati će u 1. eliminacijskom krugu Predizbora nastupati pred stručnim ocjenjivačkim sudom, tj. predstavnicima glazbene industrije koje će odabrati HRT, predstavnikom Universal Music Groupa i predstavnicima HRT-a. Kandidati trebaju izvesti jednu ili dvije pjesme po vlastitom izboru (trajanje po pjesmi približno 2 minute; obavezan je refren i jedna strofa po odabranoj pjesmi).

c) Predizbor – 2. eliminacijski krug: Tijekom 2. eliminacijskog kruga predizbora, HRT će pozvati odabrane kandidate iz 1. eliminacijskog kruga predizbora na finalni izbor kandidata za sudjelovanje na audiciji. Kandidati trebaju izvesti tri pjesme (trajanje po pjesmi približno 2 minute; obavezan je refren i jedna strofa po odabranoj pjesmi).

Uz poziv za predizbor, HRT će kandidatima uputiti obrasce: Izjava o suglasnosti i osnivanju prava za The Voice - Najljepši glas Hrvatske, Upitnik za predizbor te informacije koje se odnose na sudjelovanje u predizboru.

Kandidati moraju pročitati dostavljene im dokumente te ih potpisati. Time kandidati potvrđuju sudjelovanje u natjecanju.

Izjava o suglasnosti i osnivanju prava za The Voice - Najljepši glas Hrvatske osigurava HRT-u odobrenje kandidata za snimanje, korištenje fotografija, audio i audiovizualnih materijala za sve medije, prostorno i vremenski neograničeno i bez naknade te suglasnost o prihvaćanju ovih Pravila.

Nakon 2. eliminacijskog kruga predizbora HRT će s odabranim natjecateljima potpisati Ugovor o sudjelovanju, a Ugovor o isključivom raspolaganju pravima s pravom opcije natjecatelji će potpisati s Universal Music Groupom.

Ako kandidat ne potpiše navedene ugovore, ne može sudjelovati u natjecanju.

Članak 5.

AUDICIJA

Na audiciji sudjeluju natjecatelji koje je odabrao stručni ocjenjivački sud tijekom eliminacijskog postupka predizbora. Nakon predizbora, izabrani natjecatelji bit će pozvani na audiciju.

U slučaju odustajanja pojedinog natjecatelja od sudjelovanja u natjecanju, njegovo mjesto zauzima rezervni kandidat.

Natjecatelji, u dogovoru s produkcijskom ekipom, pripremaju po jednu pjesmu koju će izvesti na audiciji. U slučaju nesuglasja oko izbora pjesme, konačnu odluku donosi glazbeni producent serijala uz suglasnost producenta serijala.

Audicija će se snimati u televizijskom studiju HRT-a tijekom studenoga 2015. godine i bit će sadržaj pojedine emisije, kao i pojedinih dijelova, za sve medije, prostorno i vremenski neograničeno.

Audicija se sastoji od 5 televizijskih emisija (1. - 5. emisija) za vrijeme kojih će mentori, četiri uspješne osobe u glazbenoj industriji, odabrati 40 natjecatelja (svaki mentor po 10 natjecatelja) koji nastavljaju natjecanje u sljedećem krugu natjecanja - dvoboju.

Tijekom audicije, odnosno izvođenja pjesama, mentori ne vide natjecatelje jer su im okrenuti leđima. Njihove odluke o izboru temelje se isključivo na glasu. Ako mentor želi odabrati natjecatelja, stisnut će tipku 'Moj glas!' i okrenuti se prema izvođaču. U slučaju da je više od jednog mentora odabralo istog natjecatelja, odluka o izboru mentora je na natjecatelju.

Za sudionike koji nisu izabrani za sljedeći krug natjecanja, natjecanje završava.

Članak 6.

DVOBOJ

Tijekom dvoboja mentori suprotstavljaju po dva natjecatelja iz svoje ekipe koji pjevaju u duetu istu pjesmu ispred gledatelja u studiju (5 dueta za svaku ekipu, odnosno mentora). Odmah nakon izvedbe dueta, mentori moraju izabrati po jednog natjecatelja iz svakog dueta za sljedeći krug natjecanja – nokaut.

Natjecatelja kojeg mentor ne odabere za nastavak natjecanja može preuzeti jedan od preostala tri mentora. Svaki mentor može preuzeti samo jednog natjecatelja tijekom dvoboja.

U slučaju da je više od jednog mentora odabralo istog natjecatelja, odluka o izboru mentora je na natjecatelju.

Natjecatelji, u dogovoru s mentorima i produkcijskom ekipom, pripremaju po jednu pjesmu koju će izvesti u duetu.

U slučaju nesuglasja oko izbora pjesme, konačnu odluku donosi glazbeni producent serijala uz suglasnost producenta serijala.

Dvoboj će se snimati u televizijskom studiju HRT-a tijekom siječnja 2016. godine.

Dvoboj se sastoji od 3 televizijske emisije (6. – 8. emisija) za vrijeme kojih će mentori odabrati 24 natjecatelja (svaki mentor po 6 natjecatelja, i to pet natjecatelja nakon dvoboja i jednog preuzetog natjecatelja) koji nastavljaju natjecanje u sljedećem krugu – nokautu.

Za natjecatelje koji nisu izabrani za sljedeći krug natjecanja, natjecanje završava.

Članak 7.

NOKAUT

Tijekom nokauta mentori suprotstavljaju po dva natjecatelja iz svoje ekipe koji, jedan za drugim, pjevaju po jednu pjesmu ispred gledatelja u studiju (6 pjesama za svaku ekipu, odnosno mentora). Odmah nakon izvedbe po dvoje natjecatelja iz svoje ekipe, mentori moraju izabrati po jednog natjecatelja iz svakog nokauta za sljedeći krug – natjecanje uživo.

Natjecatelja kojeg mentor ne odabere za nastavak natjecanja može preuzeti jedan od preostala tri mentora. Svaki mentor može preuzeti samo jednog natjecatelja tijekom nokauta.

U slučaju da je više od jednog mentora odabralo istog natjecatelja, odluka o izboru mentora je na natjecatelju.

Natjecatelji, u dogovoru s mentorima i produkcijskom ekipom, pripremaju po jednu pjesmu koju će izvesti u nokautu.

U slučaju nesuglasja oko izbora pjesme, konačnu odluku donosi glazbeni producent serijala uz suglasnost producenta serijala.

Nokaut će se snimati u televizijskom studiju HRT-a tijekom veljače 2016. godine.

Nokaut se sastoji od 2 televizijske emisije (9. – 10. emisija) za vrijeme kojih će mentori odabrati 16 natjecatelja (svaki mentor po 4 natjecatelja, i to tri natjecatelja nakon nokauta i jednog preuzetog natjecatelja) koji nastavljaju natjecanje u sljedećem krugu – natjecanju uživo.

Za natjecatelje koji nisu izabrani za sljedeći krug natjecanja, natjecanje završava.

Članak 8.

NATJECANJE UŽIVO

Nakon nokauta, slijedi natjecanje uživo. To je završni dio natjecanja u kojem se sudionici natječu jedni protiv drugih tijekom 4 tjedana za naslov - najljepši glas Hrvatske.

Tijekom natjecanja uživo, mentori i glazbeni producenti pripremaju natjecatelje iz njihove ekipe koji pjevaju uživo ispred gledatelja u studiju.

Natjecatelji, u dogovoru s mentorima i produkcijskom ekipom, pripremaju po jednu ili više pjesama koje će izvesti tijekom natjecanja uživo. U slučaju nesuglasja oko izbora pjesme/pjesama, konačnu odluku donosi glazbeni producent serijala uz suglasnost producenta serijala.

HRT zadržava pravo odrediti datum, mjesto i vrijeme natjecanja uživo.

Natjecanje uživo sastoji se od 4 emisije (11. – 14. emisija), i to: dva natjecanja uživo, jedne polufinalne i jedne finalne emisije uživo.

U 11. emisiji natječe se 16 natjecatelja; natjecanje napuštaju 4 natjecatelja.

U 12. emisiji natječe se 12 natjecatelja; natjecanje napuštaju 4 natjecatelja.

U 11. i 12. emisiji uz mentore će i gledatelji svojim glasovima suodlučivati tko od natjecatelja nastavlja natjecanje.

U 13. emisiji (polufinalnoj emisiji) natječe se 8 natjecatelja, natjecanje napuštaju 4 natjecatelja.

U 14. emisiji (finalnoj emisiji) natječu se 4 natjecatelja i proglašava se pobjednik natjecanja.

U 13. i 14. emisiji nastupe natjecatelja ocjenjuju isključivo gledatelji telefonskim glasovanjem (pozivanjem telefonskog broja) ili slanjem SMS-a za svakog natjecatelja.

Nakon završetka glasovanja u 14. emisiji (finalnoj), proglašava se pobjednik natjecanja, a to je natjecatelj s najvećim brojem pristiglih glasova.

Nagrada za pobjednika natjecanja je Ugovor o isključivom raspolaganju pravima s pravom opcije s Universal Music Groupom.

HRT će posebnim pravilima utvrditi postupak glasovanja za sve 4 emisije natjecanja uživo (11. – 14. emisija).

UVJETI SUDJELOVANJA

 

Članak 9.

Pravo sudjelovanja na natjecanju imaju kandidati koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

1. Starosna dob: pravo sudjelovanja imaju kandidati koji ne smiju biti mlađi od 18 godina na dan 21. rujna 2015. godine.

2. Državljanstvo/prebivalište: pravo sudjelovanja imaju svi državljani Republike Hrvatske s navršenih 18 (osamnaest) godina i prebivalištem u Republici Hrvatskoj, što dokazuju valjanom osobnom ispravom (osobna iskaznica ili putovnica).

3. Suglasnost kandidata/natjecatelja: u slučaju da podnositelji prijava prisustvuju predizboru, kandidati su obvezni potpisati Izjavu o suglasnosti i osnivanju prava za The Voice - Najljepši glas Hrvatske te popuniti Upitnik za predizbor. Time kandidati potvrđuju sudjelovanje u natjecanju.

Ako ne postoji suglasnost s gore navedenim uvjetom, kandidat ne može sudjelovati u natjecanju.

4. Ugovorni angažmani kandidata/natjecatelja: u slučaju da kandidati budu izabrani i postanu sudionici natjecanja, moraju potpisati Ugovor o sudjelovanju s HRT-om i Ugovor o isključivom raspolaganju pravima s pravom opcije s Universal Music Groupom kojim se uređuju prava i obveze natjecatelja i nakon završetka natjecanja.

Prilikom procesa prijave kandidati će biti upitani postoje li bilo kakvi ugovorni aranžmani, odnosno pravne obveze koje su u suprotnosti s uvjetima iz prethodnog stavka.

HRT zadržava pravo na konzultacije s GMTA-om (Global Music & Talent Agency BV), odnosno Universal Music Groupom, i može odbiti prijavu ili diskvalificirati bilo kojeg kandidata iz natjecanja ako spozna da ipak postoji ugovorni aranžman koji može spriječiti kandidata u natjecanju ili sklapanju Ugovora o isključivom raspolaganju pravima s pravom opcije s Universal Music Groupom.

5. Dodatne informacije: podnositelji prijava jamče da će iznijeti dodatne informacije koje smatraju važnim za HRT, odnosno informacije koje su relevantne za podnositelja prijave i koje tijekom natjecanja mogu postati predmetom javnog interesa zbog sudjelovanja u natjecanju. Takve informacije uključuju i događaje koji su se dogodili u životu podnositelja prijave, a koji su posebno osjetljivi.

Unaprijed se utvrđuje da pravo nastupa u Natjecanju nemaju:

- zaposlenici HRT-a i članovi njihovih užih obitelji;

- suradnici angažirani na projektu koji nisu zaposlenici HRT-a i članovi njihovih užih obitelji;

- zaposlenici eventualnih sponzora projekta i članovi njihovih užih obitelji;

- državljani Republike Hrvatske s navršenih 18 (osamnaest) godina i stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj protiv kojih je u tijeku kazneni postupak;

- natjecatelji koji su se u 1. sezoni The Voicea – Najljepšeg glasa Hrvatske izborili za sudjelovanje u drugoj fazi natjecanja – dvoboju.

Članak 10.

1. Rok za podnošenje prijava: rok za podnošenje prijava za predizbor traje do 22. lipnja 2015. (što uključuje i 22. lipnja 2015.).

Poziv za predizbor odabranom kandidatu bit će upućen najkasnije tjedan dana prije dana održavanja predizbora.

2. Prava intelektualnog vlasništva: sva autorska prava, zaštitni znakovi i druga prava intelektualnog vlasništva na web stranici su zaštićeni i dani su isključivo HRT-u na korištenje te ih sudionici natjecanja, kao i treće strane, nemaju pravo koristiti.

3. Tajnost sadržaja natjecanja: podnositelji prijava obvezuju se da neće otkrivati ili objavljivati u bilo kojem mediju (uključujući, bez ograničenja, Facebook, Twitter i druge društvene mreže) ili razmjenjivati informacije s bilo kojom trećom stranom za vrijeme trajanja natjecanja o sadržaju natjecanja bez prethodnog pisanog odobrenja HRT-a.

4. Istinitost podataka: podnošenjem prijave podnositelj prijave suglasan je i potvrđuje da je pročitao i razumio Uvjete sudjelovanja u natjecanju te da su svi osobni podaci i/ili informacije koje je dao kao dio procesa prijave istiniti, točni i da ni na koji način neće dovesti HRT u zabludu.

Utvrdi li se da je natjecatelj dao neistinite ili netočne podatke u prijavi ili tijekom dodatnih kontakata, HRT može diskvalificirati natjecatelja iz natjecanja i od njega zatražiti naknadu štete.

5. Troškovi putovanja i smještaja: HRT nije obvezan snositi troškove putovanja i smještaja kandidatima za predizbor natjecanja. Tijekom audicije, dvoboja, nokauta i natjecanja uživo, HRT je obvezan snositi troškove putovanja i smještaja natjecateljima koji nisu iz Zagrebačke županije. Natjecatelji koji žive izvan Zagrebačke županije sami plaćaju troškove putovanja i troškove smještaja, a HRT će takve troškove, na temelju odgovarajućih službenih potvrda, u cijelosti nadoknaditi natjecateljima, i to isključivo na njihov osobni žiro-račun, otvoren u jednoj od banaka u Republici Hrvatskoj.

6. Odgovornost podnositelja prijave prilikom korištenja web stranice natjecanja: Podnositelj prijave snosi eventualne troškove nastale prilikom pristupa web stranici natjecanja uključujući, bez ograničenja, troškove Interneta ili podatkovne usluge pružatelja usluga. HRT nije odgovoran ako računalo podnositelja prijave ili softver nije kompatibilan s web stranicom. Prilikom njegova korištenja web stranice natjecanja, HRT ne prihvaća odgovornost za:

a) bilo kakvu štetu na računalu ili softveru ili za bilo kakav gubitak podataka koji proizlazi iz korištenja web stranice;

b) tehnički kvar računala;

c) bilo kakva potraživanja od treće strane za podnositelja prijave;

d) izravnu ili neizravnu štetu ili posljedični gubitak koji proizlazi iz korištenja usluga na web stranici, uključujući, bez ograničenja, gubitak podataka ili gubitak ugovora od treće strane.

Podnositelji prijava jamče da će koristiti web obrazac za prijavu samo u skladu s namjenom i uputama navedenim na web stranici te da ga neće pokušati prilagođavati, mijenjati, kopirati, reproducirati, posuđivati, iznajmljivati, podlicencirati, učiniti dostupnim javnosti te stvarati izvedena djela iz sadržaja web stranice i koristiti web stranicu za distribuciju virusa ili drugih štetnih programa.

7. Zaštita podataka: HRT se obvezuje na zaštitu podataka svakog podnositelja prijave. Podnošenjem prijave, podnositelji prijava ustupaju HRT-u podatke na korištenje, a svi podaci bit će korišteni isključivo za potrebe natjecanja.

Natjecatelji dopuštaju HRT-u korištenje svojih podataka iz Upitnika za prijavu, tako da HRT može navedene podatke proslijediti davatelju licencije Talpa International B.V., Laren, Nizozemska.

Ako podnositelji prijava imaju bilo kakvih pitanja u vezi s korištenjem osobnih podataka ili ako bi željeli osvježiti podatke jer su se u međuvremenu promijenili, trebaju se obratiti na kontakt voice@hrt.hr

8. Dostupnost natjecatelja: sudionici natjecanja moraju biti dostupni produkcijskoj ekipi HRT-a radi dogovora u vezi sa svakim daljnjim sudjelovanjem na natjecanju te biti na raspolaganju svih dana proba i nastupa, snimanja reportaža i drugih snimanja u skladu s planom rada HRT-a, o čemu će ih HRT pravodobno obavijesti. Također, natjecatelji su obvezni sudjelovati u pripremi i izvedbi zajedničkog nastupa s mentorima i/ili gostima natjecanja.

9. Prava HRT-a: HRT zadržava pravo ne pozvati sve podnositelje prijava u predizbor ili diskvalificirati bilo kojeg podnositelja prijave ili sudionika natjecanja koji ne zadovoljava bilo koji od uvjeta za sudjelovanje.

HRT donosi odluku o odabiru kandidata tijekom predizbora, kao i datum, vrijeme i mjesto u bilo kojoj fazi natjecanja, uključujući i poziv na predizbor.

HRT zadržava pravo na promjenu vremena i mjesta održavanja bilo kojeg dijela natjecanja o čemu će, u razumnom roku, obavijestiti sudionike natjecanja.

U slučaju da se naknadno utvrdi da natjecatelj ne ispunjava Uvjete sudjelovanja iz Pravila natjecanja, HRT zadržava pravo u bilo kojem trenutku nakon zaprimanja prijave diskvalificirati podnositelja prijave ili sudionika natjecanja iz natjecanja.

HRT može donijeti odluku o diskvalifikaciji pojedinog natjecatelja ako se utvrdi da se natjecatelj tijekom natjecanja ponaša neprikladno, odnosno ako je pod utjecajem opijata i ne poštuje pravila dobrog ponašanja u javnosti.

HRT zadržava pravo na konačnu odluku o načinu odijevanja, šminki i koreografiji svakog natjecatelja tijekom natjecanja.

HRT zadržava pravo produljiti postupak prijavljivanja te urediti sadržaj pojedine emisije u skladu s programskim potrebama.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Prijavom na natjecanje podnositelji prijava u cijelosti prihvaćaju ova Pravila, a HRT će u skladu s ovim Pravilima s natjecateljem sklopiti Ugovor o sudjelovanju.

U svim eventualnim spornim situacijama tijekom natjecanja, HRT-ove odluke su uvijek konačne i izvršne.

Članak 12.

U slučaju bilo kakvih primjedbi za trajanja natjecanja, natjecatelji se trebaju obratiti osobi koju će im dodijeliti HRT ili na kontakt voice@hrt.hr

Članak 13.

Izrazi koji se u ovim Pravilima koriste za fizičke osobe u muškom rodu, odnose se na jednak način na osobe muškog i ženskog spola.

Članak 14.

Ova Pravila objavljuju se na web stranici HRT-a.

Članak 15.

U slučaju spora, nadležan je sud u Zagrebu.

U Zagrebu, 25. svibnja 2015.

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
glavni ravnatelj HRT-a

Goran Radman v.r.

IZMJENE PRAVILA

Povratak na vrh