29.04.2016.

Kakva je veza FER-a i The Voicea?

Podijeli

Produkcija našega najpopularnijeg showa sadrži brojne digitalne novitete kojima gledateljima i obožavateljima prenosimo zanimljive informacije o natjecateljima, pozadini događaja, aktivnostima na društvenim mrežama. Potrebnu infrastrukturu za pravilan rad svih digitalnih elemenata ostvarujemo u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, to jest laboratorijem za analizu teksta i inženjerstvo znanja, TakeLabom.

Tijekom javljanja iz multimedijske sobe u emisijama uživo te kroz brojne prikaze i analize studenti i članovi istraživačke skupine FER-a donose posebno zanimljive sadržaje za gledatelje. Sve algoritme i pretvaranje podataka u vizualni prikaz ostvaruju obrađujući informacije iz tekstualnih izvora, poput komentara na društvenim mrežama ili poruka gledatelja, te pretvaranjem prikupljenih informacija u vizualni prikaz na zaslonima iza scene showa. Tako, primjerice, donosimo najčešće korištene riječi o omiljenim kandidatima koje prevladavaju na društvenim mrežama pretvorene u vizualni oblik, dajući gledateljima uvid u popularnost natjecatelja i mišljenje gledatelja.

„Suradnja s ekipom The Voicea iznimno je interesantno i novo iskustvo, ne samo zbog izazovnosti zadatka nego zbog izvrsne atmosfere i podrške. Mi u TakeLabu uvijek volimo primijeniti svoja znanja i rezultate istraživanja iz područja obrade teksta na izazovne probleme iz stvarnog svijeta, kao što je automatska analiza sadržaja s društvenih mreža za show TheVoice“, rekao je član TakeLaba dr. sc. Goran Glavaš.

TakeLab je u prethodnim projektima ostvario uspješnu suradnju sa svjetski poznatim institucijama u području obrade prirodnog jezika te sudjelovao u međunarodnim projektima, gdje su članovi imali priliku steći bogato iskustvo kroz razvoj inovativnih sustava za obradu prirodnog jezika, koji su zaslužili i više nagrada. Svojim radom bitno su pridonijeli zanimljivosti i sadržajnosti druge sezone showa The Voice - Najljepši glas Hrvatske.

Povratak na vrh